Vrouwen van het protestantisme

Op 31 oktober 2017 is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen vastspijkerde aan de deur van de slotkerk te Wittenberg. Deze mythische gebeurtenis en de uitwerking hiervan wordt vaak gezien als het begin van de Reformatie en van wat we nu ‘protestantisme’ noemen: een vernieuwingsproces dat de kerk en de wereld heeft veranderd.
Vanaf 31 oktober 2016 (Hervormingsdag) tot en met 31 oktober 2017 organiseert de Protestantse Kerk een estafette van activiteiten rond 500 jaar protestantisme. De provincie Groningen kreeg het thema ‘Vrouwen van het Protestantisme’ toebedeeld. In een feestelijke bijeenkomst zal de bijdrage van vrouwen aan de doorwerking van de boodschap van het protestantisme in het licht worden gesteld, vanaf het prille begin tot op heden.
Er zal een lezing geven worden, er zal een eigentijdse cantate klinken, en na workshops naar keuze voor gesprek, zang, creatieve verbeelding of dans, volgt er een afsluitende viering. Allemaal met het oog op de bevrijdende kracht van genade in en door vrouwen.

De vrouwen van het protestantisme stonden centraal in de estafettebijeenkomst 'Goeie genade, wat een portretten' op 4 maart in Appingedam. Vrouwen en het protestantisme hebben een ongemakkelijke verhouding. Het protestantisme heeft effect gehad óp vrouwen (en heeft het nog).
En vrouwen hebben bijgedragen áán het protestantisme en doen dat nog steeds. Maar was en is het protestantisme daarmee voor hen ook een positieve kracht ? Zit er in het protestantisme iets dat van speciale betekenis kan zijn voor vrouwen: hun positie in kerk en samenleving, hun beleving en rol? Of zijn zij beter af met minder protestantisme?

In de feestelijke estafettebijeenkomst ‘Goeie genade, wat een portretten’ is de bijdrage van vrouwen aan de doorwerking van de boodschap van het protestantisme in het licht gesteld, vanaf het prille begin tot nu. Het programma bevatte een lezing en een eigentijdse cantate, workshops (gesprek, zang, creatieve verbeelding of dans) en een viering. Allemaal met het oog op de bevrijdende kracht van genade in en door vrouwen.

Op het programma stond:  

Lezing 'Onvoltooide bevrijdingsgeschiedenis' prof. dr. Heleen Zorgdrager (PTHU).

Interviews met:
Mevr.Svetlana Hakobjan – Vluchteling uit Armenië
Mevr. Grondsma-Wiersma - actief binnen de kerk en Passage afdeling Marum
Mevr. ds. Karin v.d.Broeke – preses generale synode Protestantse Kerk in Nederland
Mevr. de Groot - bijbellezen in eigen taal
Mevr. Agnes Mulder - CDA – lid van de Tweede Kamer

Workshops:
Heleen Zorgdrager, doorpraten over haar lezing 'Onvoltooide Bevrijdingsgeschiedenis
Miriam Geerts, workshop rondom bewonderde vrouwen op geloofsgebied.
Ulrike Neumann, sacrale dans
Vincent Hensen, workshop zingen van liederen uit de Reformatie
Almatine Leene , gesprek rond Vrouwen uit de Bijbel en de Vrouwenbijbel

Informatie over de bijeenkomst op 4 maart is te verkrijgen bij: Afien Kloosterhof-Tiesma, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 0596 624890