Excursie: Kluizenaar en Mariabedevaart in de Ommelanden

Als we aan monniken denken, hebben we meestal benedictijnen of cisterciënzers voor ogen: mannen die samenleven in een klooster of abdij, en een godgewijd leven hebben dat bestaat uit een afwisseling van bidden en werken. Wat de meeste mensen niet weten is dat de kloosters ooit ontstonden in de Egyptische woestijn, uit groepen kluizenaars die besloten samen te gaan leven. Het kloosterwezen is dus ontstaan uit het kluizenaarswezen. Ondertussen bleven er naast de monniken in kloosters ook altijd kluizenaar-monniken bestaan, tot op de dag van vandaag. Het Europese kluizenaarswezen beleeft op dit moment zelfs een ongekende bloei en diversiteit. In 2001 streek een heremiet neer in het verlaten kerkje van Warfhuizen, dat verbouwd werd tot een traditionele Nederlandse kluizenarij, zoals er tot 1930 vele zijn geweest in het zuiden. Zo kwam een uitgestorven Zuid-Nederlandse traditie uitgerekend in het Noorden weer tot leven. We brengen een bezoek aan de Warfhuister kluis – tevens de enige dagelijks functionerende Mariabedevaartplaats in Noord-Nederland – om van de kluisbroeder iets te horen over hoe dat nu gaat: kluizenaar zijn. En hoe functioneert dat nu: een klassieke kleine Nederlandse bedevaartplaats?

Broeder drs. Hugo Beuker, heremiet is sinds 2001 kluizenaar in de kluis van Onze Lieve Vrouwe van de Besloten Tuin in Warfhuizen. Afgestudeerd op mystieke theologie aan de Katholieke universiteit van Leuven houdt hij zich desondanks toch vooral bezig met bidden, heiligenplaatjes op kaarsen plakken en vloeren dweilen. Wij horen deze avond waarom.

Datum: dinsdag 12 april 2016
Aanvang: 19.00 uur, afsluiting uiterlijk 20.45 uur
Plaats: de kluis van Onze Lieve Vrouwe van de Besloten Tuin in Warfhuizen
Kosten: 5 euro
Leiding: broeder Hugo
Opgave bij: Kees Raangs: telefonisch via (050) 36 43 741 of per email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.