Sterven en troost, het requiem en begrafenismuziek

Het thema dood/sterven heeft al geruime tijd in verschillende vakgebieden en internationaal de aandacht. In de afgelopen jaren zijn verschillende congressen en publicaties aan dit thema gewijd. Voortvloeiend uit dit thema dood en sterven, werd “troost” ook een belangrijk aandachtspunt. De eeuwen door is er een relatie geweest tussen sterven en muziek. Zowel de Rooms-Katholieke als de protestantse traditie kennen begrafenismuziek. Maar ook los van een uitvaart blijkt muziek een rol te spelen wanneer geliefden overlijden. Een voorbeeld is de roman Contrapunt van Anna Enquist, psychotherapeute, pianiste en schrijfster. Sinds de plotselinge dood van haar dochter Margit, die in 2001 op de fiets op de Dam in Amsterdam door een vrachtwagen werd aangereden, staat haar werk in het teken van rouw en herinnering. De moeder in de roman Contrapunt vindt de weg naar het schrijven terug en overwint haar verdriet door zich op Bachs Goldberg-variaties te storten. Waarom dit soort niet-tekstgebonden muziek troost biedt, is moeilijk te analyseren.
De lezing, gehouden door Jan Luth, richt zich daarom op tekstgebonden muziek en zal klinkend worden geïllustreerd.
Dr. Jan R. Luth was als docent hymnologie en kerkmuziek verbonden aan het Instituut voor Christelijk Cultureel Erfgoed, Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap, Rijksuniversiteit Groningen. Hij is organist van de Grote Kerk te Harlingen.

De lezing was dinsdag 14 maart 2017
Informatie over deze lezing is te verkrijgen bij Kees Raangs: telefonisch via (050) 36 43 741 of per email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.