Stabat Mater

Bij het noemen van het Stabat Mater denken de meeste mensen direct aan de Italiaanse componist Giovanni Pergolesi (1710-1736). Zoals wanneer het woord Matthäus Passion valt wij onmiddellijk denken aan Johann Sebastian Bach (1685-1750).
Maar er is veel meer dan Pergolesi en Bach!
De tekst van het Stabat Mater stamt uit de middeleeuwen, de auteur is onbekend. Wel wordt regelmatig verwezen naar een volgeling van Franciscus van Assisi (1182-1226), Bonaventura van Bagnorea (1221-1274). Het verdriet van Maria aan de voet van het kruis wordt in de tekst beschreven. In de periode na de kruistochten werden er vele teksten over Maria geschreven. De Mariacultus die toen ontstond was sterk verwant aan de in die dagen heersende hoofse cultuur jegens iedere adellijke vrouw. Veel van de middeleeuwse Maria teksten zijn verloren gegaan. De tekst van het Stabat Mater heeft daarentegen door de eeuwen heen stand gehouden.
Wat de muziek betreft: de eerste, Gregoriaanse, zetting werd in 1521 in het Missale Romanum opgenomen. Dit was de toenmalig voorgeschreven liturgie in de Rooms Katholieke kerk.
Voor de beeldende kunst geldt eigenlijk hetzelfde als voor de muziek. Bij het Stabat Mater wordt dan direct gedacht aan de Pietà van Michelangelo (1475-1564).
Ik wil u graag aan de hand van muziekfragmenten en afbeeldingen van kunstwerken met dit thema mee op reis nemen door de eeuwen heen tot op vandaag.

De bijeenkomst vond plaats op dinsdag 28 maart 2017.
Informatie is te verkrijgen via Centraal Aanspreekpunt Els Prins-Duisterwinkel, tel. 06-57834051, email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.