Frouk Smit

Frouk Smit

 

 

 

 

 


In Memoriam Froukje Anna Smit-Ubels

* 04 oktober 1932 – ✝ 21 mei 2024

Frouk Smit-Ubels werd op 4 oktober 1932 geboren in Groningen en groeide op in Aduard samen met Elly, haar zus en met Sweis, Arjen, Reinder en Jaap, haar broers. Ze had een onbezorgde, gelukkige jeugd.

Ze trouwde met Koene Smit en ze verhuisden naar Luttelgeest waar Koene een baan kreeg als onderwijzer. De consequentie daarvan was dat Frouk, tot haar grote spijt, moest stoppen met haar opleiding tot verpleegster. Twee dochters zagen het levenslicht in Luttelgeest en na vier jaar verhuisden ze naar Winsum, waar Koene leraar werd aan de Ulo. Daar werden nog twee dochters geboren, een rijk bezit.

In 1966 werd Koene ernstig ziek en overleed negen maanden later. Een groot verdriet. Frouk bleef achter met haar dochters. Maar met grote veerkracht ging Frouk door met haar leven. Ze werd actief in kerk en samenleving. 

Soms viel het leven haar zwaar en twijfelde ze of ze het allemaal wel goed had gedaan, maar altijd weer vond ze via haar geloof en in de natuur de kracht om door te gaan. Geïnteresseerd naar vormen van kennis, bezinning en verdieping die bij haar pasten. Met passie schreef ze over haar leven in het Schrijfcafé. Jaren voor haar overlijden schreef ze het volgende gedichtje:

     Jaren
     onderweg wijs
     geworden met velen
     genieten tot het einde
     afronding.

Een betere, mooiere manier om haar leven samen te vatten is er niet.


Maria Adriaanse

 

Luc Wolthuis

Luc Wolthuis

 

 

 

 

 

 


In memoriam Ds. Luc.A.J.Wolthuis

* 25 maart 1945 - † 15 mei 2024


Tijdens de afscheidsdienst voor Luc brandde op de Avondmaalstafel een olielampje uit het ouderlijk huis van Luc. “Op dat licht ben ik afgekomen”, zei hij. Luc werd geboren in Stadskanaal als jongste van vier kinderen. Hij had een lieve vader, maar een grillige moeder. Mede daardoor voelde hij in het sociale niet altijd aan wat een ander voelde of bedoelde, en kon hij mensen soms tegen zich in het harnas jagen. Maar in het pastoraat kon hij de betrokken buitenstaander zijn.

Zijn opleiding kreeg hij aan de VU in Amsterdam, omdat zijn vader Kampen ‘te theologisch’ vond; Amsterdam bood als universiteit meer richtingen. Klaaske en Luc hadden elkaar al in Groningen ontmoet, bij de GJV, het was al ‘aan’. Hij hield zich buiten de studentenopstanden eind jaren ’60. Wat was eigenlijk zijn drive om dominee te worden? Dat werd duidelijk uit het lied ‘Neem mijn leven laat het Heer’. Luc was op enig moment met zijn ouders in de Stadsparkkerk, en twee regels van dat lied raakten hem tot in zijn hart: “Maak, o Heer, mijn lippen rein, dat zij uw getuigen zijn.” Daar gebeurde eigenlijk hetzelfde als bij Mozes, in het verhaal van het brandende braambos dat tijdens de dienst gelezen werd. Op een onverwacht moment ziet en hoort Mozes iemand wiens naam is: ‘Ik ben er bij’. En levenslang zal Luc juist die naam als de Godsnaam bij uitstek gebruiken: Ik ben er bij, wat er ook gebeurt.

Na een korte carrière als godsdienstleraar begon hij in 1973 in het Drentse Gees. Vijf jaar later gingen jullie naar Monster en in de zomer van 1990 naar Winsum, waar hij de rest van zijn leven zou blijven. In zijn preken kon Luc veel van zijn talenten kwijt: hij was een goed theoloog, verbaal zeer begaafd, zeer muzikaal, en met een verbijsterende parate kennis van Bijbelteksten en liederen. Hij had ook een groot gevoel voor liturgie, raakte geïnspireerd door de mystieke inslag van Willem Barnard, en verwisselde als een van de eersten zijn zwarte toga met bef, voor een witte, met stola’s.

Luc bereidde alles altijd tijdig en degelijk voor. Hij was altijd aan het werk, en dat ging wel eens ten koste van het gezin. Hij was een perfectionist, had een groot gevoel voor rechtvaardigheid, en stak dat niet onder stoelen of banken. Hij had vaak uitgesproken meningen die niet altijd bij iedereen goed vielen, en dat kon soms zelfs tot conflicten leidden:

In 2001 vond Luc het geen enkel probleem – hij was zijn tijd ver vooruit – om de zegen te geven over het huwelijk van twee vrouwen, en om hun kinderen te dopen. Het leidde tot het compromis van twee ochtenddiensten, de een met huwelijk/doop, de ander zonder. Men kon zelf kiezen, Luc hád al gekozen.

Dan was er een preek waarin Luc vanuit een heilige en oprechte verontwaardiging het woordje ‘verdomd’ had gebruikt. Ophef alom, de kerkenraad kapittelde Luc, en stelde daarbij een geheim document op dat als zoiets nog eens gebeurde, hij kon vertrekken. Dat document werd in het archief bewaard, maar het lag Luc zwaar op de maag. In 2002 kreeg hij een burn-out. Allemaal het gevolg van kritiek op hem als persoon, en het gevoel dat hij niet het volle vertrouwen van de Kerkenraad had.
Er werden in dat jaar veel gesprekken gevoerd, misverstanden uit de weg geruimd, er werd schuld bekend, het gewraakte document werd verscheurd, en er werd een nieuw begin gemaakt tijdens een indrukwekkende ‘terugkeerdienst’ op 6 april 2003. Luc kon weer verder.

We hebben de jaren door veel tijd doorgebracht op zijn studeerkamer, diensten en vergaderingen voorbereiden, theologische onderwerpen bestuderen, overleg met collega’s. In 2008 ging hij met pensioen, maar echt genoten heeft hij daarvan niet. Hij viel in een gat, had zich zo vereenzelvigd met z’n ambt, dat hij het moeilijk vond om een nieuw, eigen leven op te bouwen, terwijl hij zich daar erg op had verheugd.

Het werd een zware tijd, vooral toen ook nog eens bleek dat de ziekte van Alzheimer in het spel was, en hij niet meer thuis kon blijven wonen. Maar de tijd in de Twaalfhoven was niet alleen maar moeilijk en negatief: we zagen ook een andere kant van Luc: liefdevol, zorgzaam, verstild.

Toen Luc in november 2022 met Klaaske en de kinderen sprak over teksten die hem aanspraken en over het overlijden zei hij: “Je kunt zeggen: “je bent er bijna geweest”, maar ik denk “ik ben er bijna”. Op weg naar een nieuw begin. Hoe ik het me moet voorstellen weet ik niet, maar dat zien we dan wel weer.” Heel mooi was de ziekenzegen, half maart, waar de hele familie bij aanwezig was. Bijzonder indrukwekkend was het onderdeel: “Wat ik nog wilde zeggen….” waarbij ieder nog een herinnering, impressie, of wens kon uitspreken, en waarbij Luc, hoe kan het ook anders, steeds het laatste woord had. Daar bleek hoe geliefd hij was.

En zoals hij aan het begin van zijn leven afkwam op het licht van het olielampje bij z’n ouders, zo is hij nu op weg gegaan naar het eeuwig licht, het licht van de Vader.


Ds. Ignace Frénay

Harry Nienhuis

Harry Nienhuis 1

 

 

 

 

 



In Memoriam Harm Nienhuis

*3 juni 1932 – ✝ 17 april 2024

Harry Nienhuis werd op 3 juni 1932 geboren aan de Onderdendamsterweg in Winsum. Hij was de oudste zoon in een gezin van 6 kinderen. Na zijn schooltijd gaat Harry met zijn vader mee naar zuivelfabriek de Lijempf en wordt uiteindelijk vrachtwagenchauffeur. 

In 1952 gaat Harry in de militaire dienst. Hij vertelde graag over die periode en de kameraadschap die hij daar heeft ervaren. 
Hij ontmoette Itje Venhuizen uit Warffum, ze trouwen in 1958 en Greetje wordt geboren.

Groot was het verdriet toen Itje op 34-jarige leeftijd overleed. Harry ontmoette Tiny IJsinga, weduwe van Jan Jonkman, met zoontje Jaap. In 1967 zijn zij getrouwd en werden Edith en Conny geboren.

Bij de kerk heeft hij het ambt van diaken en ouderling bekleed en was hij een trouwe kerkganger. Hij zong bij mannenkoor Laudamus en bij Viboa stond hij wekelijks langs de lijn.

Na 43 jaar te hebben gewerkt gaat Harry met de VUT. Hij gaat spullen inzamelen voor de rommelmarkt van de kerk. Samen met Tiny gaat hij graag fietsen of er met de kleinkinderen op uit.

In het leven van Harry kwam meer verdriet, het overlijden van zijn vrouw Tiny, dochter Greetje en haar echtgenoot Feico. Telkens weer vond hij de kracht om naast het verdriet door te gaan. De afgelopen jaren heeft Harry nog een vriendschapsrelatie gekregen met Anneke Bloema. 

Het laatste jaar namen zijn krachten af en werd het dagelijks leven zwaarder voor hem. Op woensdag 17 april 2024 overleed Harry in de Tirrel. 
Harry mocht thuiskomen bij zijn Herder die Hem kracht gaf en houvast.


Marja Velzen

Adrie Oosterhuis-van den Akker

Adrie Oosterhuis

 

 

 

 

 



In Memoriam Adriana Oosterhuis-van den Akker

* 11 januari 1934 - ✝ 30 maart 2024

Op 11-01-1934 is Adriana van den Akker, roepnaam Adrie, geboren in Alphen aan den Rijn. Op 18 jarige leeftijd kwam ze samen met haar broers op een boerderij in Winsum terecht. In die tijd had je zelf geen keuze hierin. Niet klagen maar dragen” waren woorden van Adrie. 

Na haar huwelijk met Jaap Oosterhuis gingen ze wonen op een boerderij aan de Trekweg naar Onderdendam. Ze kregen 4 dochters, Ada, Lidy, Vera en Linda. Een druk bestaan: twee keer per dag melken, huishouding, kinderen naar school en sport brengen. De boerderij was een echt familiebedrijf, je hielp allen mee, want je eet toch ook mee. 

Zelf was Adrie ook een sporter en heeft ze veel betekend voor turnvereniging Jupiter. Hier was ze ook jurylid van en voor het vele werk werd ze erelid van de club.
Ook voor EHBO heeft ze veel betekend, de jeugd-EHBO op scholen is mede door haar opgezet. Na 60 jaar lid werd ze Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 

Ze kregen 4 kleinkinderen en verwachtte in juni dit jaar haar eerste achterkleinkind.

Groot was het verdriet toe hun dochter Lidy overleed in 2009. In 2013 overleed haar man Jaap, die ze tot het laatste toe verzorgde zodat hij thuis kon sterven. Ook was dit belangrijk voor haarzelf. De kinderen waren er voor haar, zodat ze op Stille Zaterdag, 30 maart, overleed in haar appartement waar ze zo graag verbleef.

Het geloof gaf haar houvast en ze wist dat ze na haar sterven naar Jezus ging. Vrijdag 5 april hebben we in een dienst in de Centrumkerk afscheid genomen van Adrie Oosterhuis. 


Marja Velzen

Adrie Oosterhuis-van den Akker

Adrie Oosterhuis

 

 

 

 

 



In Memoriam Adriana Oosterhuis-van den Akker

* 11 januari 1934 - ✝ 30 maart 2024

Op 11-01-1934 is Adriana van den Akker, roepnaam Adrie, geboren in Alphen aan den Rijn. Op 18 jarige leeftijd kwam ze samen met haar broers op een boerderij in Winsum terecht. In die tijd had je zelf geen keuze hierin. Niet klagen maar dragen” waren woorden van Adrie. 

Na haar huwelijk met Jaap Oosterhuis gingen ze wonen op een boerderij aan de Trekweg naar Onderdendam. Ze kregen 4 dochters, Ada, Lidy, Vera en Linda. Een druk bestaan: twee keer per dag melken, huishouding, kinderen naar school en sport brengen. De boerderij was een echt familiebedrijf, je hielp allen mee, want je eet toch ook mee. 

Zelf was Adrie ook een sporter en heeft ze veel betekend voor turnvereniging Jupiter. Hier was ze ook jurylid van en voor het vele werk werd ze erelid van de club.
Ook voor EHBO heeft ze veel betekend, de jeugd-EHBO op scholen is mede door haar opgezet. Na 60 jaar lid werd ze Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 

Ze kregen 4 kleinkinderen en verwachtte in juni dit jaar haar eerste achterkleinkind.

Groot was het verdriet toe hun dochter Lidy overleed in 2009. In 2013 overleed haar man Jaap, die ze tot het laatste toe verzorgde zodat hij thuis kon sterven. Ook was dit belangrijk voor haarzelf. De kinderen waren er voor haar, zodat ze op Stille Zaterdag, 30 maart, overleed in haar appartement waar ze zo graag verbleef.

Het geloof gaf haar houvast en ze wist dat ze na haar sterven naar Jezus ging. Vrijdag 5 april hebben we in een dienst in de Centrumkerk afscheid genomen van Adrie Oosterhuis. 


Marja Velzen

Adrie Oosterhuis-van den Akker

Adrie Oosterhuis

 

 

 

 

 



In Memoriam Adriana Oosterhuis-van den Akker

* 11 januari 1934 - ✝ 30 maart 2024

Op 11-01-1934 is Adriana van den Akker, roepnaam Adrie, geboren in Alphen aan den Rijn. Op 18 jarige leeftijd kwam ze samen met haar broers op een boerderij in Winsum terecht. In die tijd had je zelf geen keuze hierin. Niet klagen maar dragen” waren woorden van Adrie. 

Na haar huwelijk met Jaap Oosterhuis gingen ze wonen op een boerderij aan de Trekweg naar Onderdendam. Ze kregen 4 dochters, Ada, Lidy, Vera en Linda. Een druk bestaan: twee keer per dag melken, huishouding, kinderen naar school en sport brengen. De boerderij was een echt familiebedrijf, je hielp allen mee, want je eet toch ook mee. 

Zelf was Adrie ook een sporter en heeft ze veel betekend voor turnvereniging Jupiter. Hier was ze ook jurylid van en voor het vele werk werd ze erelid van de club.
Ook voor EHBO heeft ze veel betekend, de jeugd-EHBO op scholen is mede door haar opgezet. Na 60 jaar lid werd ze Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 

Ze kregen 4 kleinkinderen en verwachtte in juni dit jaar haar eerste achterkleinkind.

Groot was het verdriet toe hun dochter Lidy overleed in 2009. In 2013 overleed haar man Jaap, die ze tot het laatste toe verzorgde zodat hij thuis kon sterven. Ook was dit belangrijk voor haarzelf. De kinderen waren er voor haar, zodat ze op Stille Zaterdag, 30 maart, overleed in haar appartement waar ze zo graag verbleef.

Het geloof gaf haar houvast en ze wist dat ze na haar sterven naar Jezus ging. Vrijdag 5 april hebben we in een dienst in de Centrumkerk afscheid genomen van Adrie Oosterhuis. 


Marja Velzen

Aafke Auwema-Kruize

Aafke Auwema Kruize

 

 

 

 

 

In memoriam Afien Elsiena Auwema-Kruize

Geboren 18 april 1946 – overleden 21 maart 2024

Aafke Kruize werd geboren in Borger als jongste kind in het gezin Kruize. Haar oudste zus heeft zij niet gekend, zij overleed vlak na de geboorte. Ook haar tweede zus overleed, Aafke was zelf toen ongeveer 3 jaar oud. Het waren ingrijpende gebeurtenissen die haar leven lang door zijn blijven resoneren.

Vanaf de jaren’70 kwam Aafke, samen met Roel, naar Winsum waar zij gingen wonen aan de Sylvenne 5. Het was de tijd waarin Ripperda nog in aanbouw was. Hoewel Drentenaren in hart en nieren vonden Roel en Aafke een warm thuis op het Groninger Hogeland.

Roel en Aafke kregen twee dochters, Karen en Kirsten. Aafke genoot van het moeder zijn, was er altijd voor de kinderen en was overal bij betrokken. Ook genoot Aafke enorm van zingen. In het koor, De Waddenwichter en Biggelmee, tijdens repetities, met optredens of op tournee. Een koor is meer dan zingen alleen, het is een plek waar je lief en leed kunt delen en Aafke vond er vriendschap voor het leven. Ook was ze actief bij de theeschenkerij Domies Toen, de Twaalf Hoven en in de stemlokalen. En Ameland had een speciaal plekje in haar hart. Maar toch, er ging niets boven thuis.

Een jaar geleden ging Aafkes gezondheid zienderogen achteruit en na veel onderzoeken werd de diagnose ALS vastgesteld. Een niets ontziende ziekte die Aafke totaal onderuit haalde. Het werd een loodzware tijd voor Aafke, voor Roel en voor de kinderen en kleinkinderen. Naar huis ging niet meer, maar ze werd zeer liefdevol verzorgd in de Tirrel. Aafke overleed in alle rust op 21 maart.

In de afscheidsdienst stond het woord ‘thuis’ centraal en zongen De Waddenwichter het bijzondere lied Mull of Kintyre. Na de dienst werd Aafke teruggebracht naar Drenthe, waar zij werd begraven in haar geboortegrond.

Pastor Jolanda Tuma

Freerk Wind

Freerk Wind

 

 

 

 

 

In Memoriam Freerk Wind

* 18 juni 1932  –  ✝ 9 maart 2024

Freerk Wind werd geboren op zaterdag 18 juni 1932 in Amsterdam als oudste zoon in het gezin van Uilke Wind en Trijntje van der Meulen.
Wanneer hij anderhalf jaar is, verhuist het jonge gezin naar Tijnje in Friesland en daar werden zijn twee broers en vier zussen geboren.
Freerk, van jongs af aan een natuurmens, zocht als klein ventje al naar eieren in het veld.

In 1952 rond hij de Kweekschool in Drachten af en krijgt hij net als zijn vader, een baan als meester op een lagere school. In ditzelfde jaar ontmoet hij bij de kerk zijn grote liefde, Sytske Hiemstra. In 1958 trouwt het jonge stel en vervolgens krijgen ze drie kinderen, Uilke Freerk, Greet en Nynke.
In 1965 verhuist het gezin naar Winsum. Freerk wordt dan leraar aan de landbouwschool en dit paste hem als een warme jas.

Hij was een buitenmens in hart en nieren, had veel kennis over de seizoenen en de natuur en had met name een liefde voor vogels, hij was een vogelvriend, maar mocht ook bijzonder graag vissen en jagen. Hij was geen prater, meer een doener, verpakte zijn liefde en zorg in praktisch handelen. Stond graag voor zijn medemens klaar.
Ook voor de kerk heeft hij veel kunnen doen, als scriba, in commissie van beheer en helpen bij de verbouwing van de kerk en de jeugdsoos. 

Freerk en Sytske kregen vijf kleinkinderen en met alle vijf had hij een warme band. In 2016 overleed zijn Sytske en ondanks het gemis kon hij blijven genieten van de natuur, de vogels en de mensen om hem heen.

Op 9 maart 2024 heeft hij zijn leven op éénennegentig jarige leeftijd uit handen gegeven, in de handen van onze Here God. In de herdenkingsdienst van zijn leven hebben we samen met de kinderen en kleinkinderen mooie herinneringen mogen delen, Psalm 104 gelezen en Deuteronomium 32, vers 11 en 12 gedeeld.

Greetje Terpstra - Koenes